Domaće Sirće od jabuke Zukve 1l

5,00 KM

  • Domaće sirče
  • Tradicionalna receptura
  • Bez aditiva
  • Bez umjetnih boja
  • Bez konzervansa

Sastojci

  • Divlja jabuka/ZUKVA

Pakovanje

  • 1 litar

Nema na zalihi

Kategorija:

Opis

Domaće sirće (ocat) tradicionalne izrade je prirodni proizvod koji se dobiva fermentacijom voća ili žitarica. Ovaj proces uključuje pretvaranje šećera u alkohol, a zatim u octenu kiselinu, koja sirćetu daje njegov karakterističan okus i svojstva. Domaće sirće je cijenjeno zbog svoje jedinstvene arome, hranjivih tvari i koristi za zdravlje.

NARUČI SIRĆE ODMAH DOMAĆI PROIZVODI Archives – Šarena Čarapica (sarenacarapica.ba)

Osnovni Koraci u Izradi Domaćeg Sirćeta

  1. Odabir Sirovina: Za izradu domaćeg sirćeta najčešće se koristi voće kao što su jabuke, grožđe, kruške ili bobičasto voće. Može se koristiti i fermentirani sok, vino, pivo ili bilo koja tekućina bogata šećerom.
  2. Priprema Voća: Ako koristite voće, potrebno ga je oprati, ukloniti oštećene dijelove i nasjeckati na manje komade. Voće se može gnječiti ili pasirati kako bi se oslobodio sok.
  3. Fermentacija Šećera u Alkohol: Voće ili sok se stavlja u staklenku ili posudu i dodaje se malo šećera (ako je potrebno) te voda. Proces fermentacije počinje kada se prirodni kvasci ili dodani kvasac pretvaraju šećer u alkohol. Ova faza traje nekoliko dana do nekoliko sedmica, ovisno o uvjetima.
  4. Fermentacija Alkohola u Ocat: Kada se dovoljno alkohola formira, dodaju se octene bakterije (Acetobacter) koje pretvaraju alkohol u octenu kiselinu. Ovaj proces traje nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci, ovisno o temperaturi i prisutnosti kisika. Posudu treba prekriti gazom ili tankom krpom kako bi zrak mogao cirkulirati, ali da prašina i nečistoće ne ulaze unutra.
  5. Održavanje i Zrelost: Tokom fermentacije, površina tekućine može razviti tanki sloj, poznat kao “matičnjak” (majka octa), koji je prirodni nusprodukt fermentacije. To je znak da fermentacija ide kako treba. Ocat se povremeno može promiješati i probati kako bi se provjerila kiselost.
  6. Filtriranje i Punjenje: Nakon što sirće postigne željenu kiselost, može se filtrirati kako bi se uklonio matičnjak i druge čestice. Ocat se zatim puni u sterilizirane boce i dobro zatvara. Neki preferiraju ostaviti matičnjak u sirćetu jer je bogat hranjivim tvarima.
  7. Skladištenje: Domaće sirće treba čuvati na hladnom i tamnom mjestu. Može se koristiti za kuhanje, kao začin, za konzerviranje ili čak u medicinske svrhe.

Izrada domaćeg sirćeta je umjetnost koja zahtijeva strpljenje i pažnju, ali rezultira jedinstvenim i prirodnim proizvodom koji može obogatiti vašu kuhinju i svakodnevni život.

Zainteresovani ste za saradnju? Prilika da započnete vlastiti startup s NeoLifeom nudi rješenje za najvažnije životne potrebe i želje, bez obzira u kojoj ste fazi. Nikad nije bolje vrijeme za upuštanje u bolji stil života.NeoLifeshop.ba – Prilika

Recenzije

Još nema recenzija.

Budi prvi koji će recenzirati “Domaće Sirće od jabuke Zukve 1l”

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *